Krajské dožínky 2016 – Pardubice neděle 25.9.

Krajské dožínky 2016 – Pardubice neděle 25.9.

2414
Sdílejte

ZÁMEK PARDUBICE, 25. 9. 2016 od 13 do 17 hodin, 26. 9. 2016 od 8.30 do 12 hodin, vstup zdarma
Tradice a řemesla v prezentaci středních škol Pardubického kraje – pořádá Pardubický kraj ve spolupráci s Východočeským muzeem a středními školami Pardubického kraje

PERNŠTÝNSKÉ NÁMĚSTÍ, 25. 9. od 11 h do 19 h
Den zemědělců, potravinářů a venkova Pardubického kraje
Společné oficiální zahájení akcí bude v neděli ve 14 h na Pernštýnském náměstí

Program na zámku:
Přijďte se seznámit s tradicemi dožínek – oslav sklizně, řemesel i gastronomie.
Těšit se můžete na zábavnou poznávací soutěž s kolem štěstí nebo na výstavu historických zemědělských strojů a nářadí. Uvidíte, jak se vázala povřísla a snopy, stavěl panák, mlátilo obilí. Děti se zblízka setkají s domácími zvířaty z tradičních hospodářských chovů. Zkusíte si výrobu upomínkových dožínkových předmětů, ochutnáte tradiční dožínkové pokrmy a nápoje připravené žáky středních odborných škol. Pohodovou atmosféru nedělního odpoledne zpestří i flašinetář a folklorní vystoupení:
13.30 h – Saframentská kapela ze ZUŠ Vysoké Mýto
14.30 h – Dětský folklorní soubor Perníček
15.00 h – zahájení a představení nositelů obyčejů, zvyků a lidových tradic v Pardubickém kraji
16.00 h – Saframentská kapela ze ZUŠ Vysoké Mýto

Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo pro zájemce hru „Tlučení špačka“
Jedná se o pálkovací hru, kdysi běžně rozšířenou, dnes spíše výjimečnou. Provozovala se venku, na louce či na návsi. Prvotně šlo nejspíše o hru při pasení dobytka. V čem tato hra spočívá? Nejjednodušší variantou je, že hráči jednoduchou pálkou ze dřeva odrážejí dřevěný špalíček (špačka) do co největší vzdálenosti. Přijďte vyzkoušet!

Spolek Bacrie se snaží o zviditelnění archeologického kulturního a přírodního dědictví naši země.
Na dožínkách 2016 nám členové spolku předvedou
Cestu zrna – ukázky obilnin a zemědělských nástrojů – uvidíte srpy (neolit, doba bronzová, Kelti/Germáni/Slovani); drcení zrna na mouku na zrnotěrce a žernovu (replika keltského mlýnku, které byly vyráběny pod kunětickou horou). Děti si vyzkouší mletí a porovnají obě možnosti výroby, vyrobí si vlastní mouku, kterou si následně mohou zpracovat na těsto a vyrobit si placku a upéct na peci/kamenu či si udělat „hada“ a opéct si ho na prutu nad ohněm.

„Kdo nepije pivo, neví co je dobré“ sumerské přísloví
Krom placek a chleba se zrno díky zkvašení využívalo i k výrobě nápojů – piva tedy toho co se pije. Prezentace postupu a surovin. Návštěvníci v neděli ochutnají tzn. pravěké pivo (je důležité upozornit, že je poněkud jiné, než na co jsme dnes zvyklí).

krajske-dozinky-pardubice krajske-dozinky-pardubice-1 krajske-dozinky-pardubice-2 krajske-dozinky-pardubice-3