Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu.
GASTROTÝDEN 14. – 19. 5.
MENU PODLE RETTIGOVÉ
Restaurace z Litomyšle a okolí vaří jídla inspirovaná recepty M. D. Rettigové a tématem slavností.
- POLEDNÍ MENU (Po –Pá)
Hotely: Aplaus, Zlatá hvězda; restaurace: Bludička, Havran, Malý svět, Šnyt, Rettigovka, U Kolji, Veselka - VEČEŘE
St: U Kolji, Na Sklípku; Pá: Aplaus, El lamíno - FESTIVALOVÉ MENU (So)
Hotel Zlatá hvězda; restaurace: Havran, Malý svět, Na Sklípku, Šnyt, U Kolji
GASTROFESTIVAL sobota 19. 5.
10.00 – 18.00 • Smetanovo náměstí
Halušky a pirohy • sushi • řecká i italská kuchyně • žabí stehýnka • šneci po burgundsku • maďarské uzeniny • holandské i ovčí sýry • České ghíčko • šafránové čaje • domácí těstoviny Fajna Pasta • zvěřinové speciality • husí játra • speciality z grillu • domácí limonády a zmrzlina • Mixit • Šariš • Guinness • drinky • pečité a sedliny ve stáncích restaurací…
10.00 – 15.00 • Touloucovo náměstí
SOUTĚŽ VE VAŘENÍ KOTLÍKOVÉHO GULÁŠE, PŮJČOVNA TALÍŘŮ
10.00 • hlavní pódium, městský hřbitov
HOLD M. D. RETTIGOVÉ S HRNCOVÝM PRŮVODEM
- Průvod k hrobu M. D. Rettigové odstartují u hlavního pódia bubeníci LosHrncos. Hrnce a vařečky s sebou!
10.00 –14.00 • stánek Svíčková OPEN, Smetanovo náměstí
SVÍČKOVÁ OPEN
- Degustace od 13.00 na základě zakoupeného kuponu (v prodeji od 12.00 ve stánku)
11.00-12.00 • hlavní pódium
TOBOGAN
- Živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností na téma „svatební gastronomie“
- Hosté: Naďa Konvalinková, Markéta Hrubešová, Zdeněk Podhůrský a Patrik Rozehnal
12.00-18.00 • hlavní pódium
6 KUCHAŘŮ S CIBULKOU!
- Maso a rosoly jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a soutěží – moderuje Aleš Cibulka
- S vařečkou v ruce se představí: Markéta Hrubešová, kuchaři z juniorských národních týmů ČR a SR, Slovenského zväzu kucharov a cukrarov, Asociace kuchařů a cukrářů ČR; Roman Línek, Radomil Kašpar
- 12.00-17.30 – kuchařské klání týmů odborných škol
- 15.00-16.00 – vyhlášení soutěží O Magdaleně a selátku, Rettigová znovu ve škole, Svíčková OPEN, O kotlík starosty Litomyšle
- 17.30 – vyhlášení soutěží odborných škol, Večeře v Imperialu
12.00 – 18.00 • Smetanovo náměstí
ŠKOLIČKA VAŘENÍ
- Kuchařský program pro děti ve stanu uprostřed náměstí
19.00-22.00 • hlavní pódium
SLOVENSKÝ HODOKVAS S KAPELOU HRDZA
- S energickou slovenskou kapelou Hrdza si připomeneme 25. výročí rozdělení Československa
- Vaří a slovenská piva čepuje: Salaš U Franka, Levoča
SOUSEDSKÁ NEDĚLE 20. 5.
11.00 – 15.00 • Smetanovo náměstí
SOUSEDSKÁ HUSIČKA
- Pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků servírované pod širým nebem. Hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek.
SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ BÁBOVKU
Více na www.gastroslavnosti.cz