Kulturní akce

Masopust na statku – neděle 23. února 2020 – Piletice

„Masopust, masopust, kobližky a masa kus“ – masopustní hodokvas, staročeská zabijačka, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí.
„Masopust, masopust, do kola mě holka pusť“ – obchůzka maškar statkem a všeliké masopustní taškaření, dá-li hospodář k tomu svolení.
„Masopust držíme, nic se nevadíme …“ – zvyky a tradice našich předků, Pohádky na slámě, tvoření lidové pro potěr i dospělé, řemeslný jarmark.

10:00 – 16:00 hodin
Program v celém areálu statku, v roubence i ve stodole

11:00 hodin
Příchod masopustních maškar a žádání hospodáře o svolení k radovánkám

10:30, 11:40, 12:30, 13:40 hodin
Pohádky na slámě uvede Lidový loutkář Jirka Polehňa

14:00 hodin
Obchůzky maškar statkem se zastávkami u prodejců venkovního jarmarku



Staročeská zabíjačka, obchůzky masopustních maškar statkem, ochutnávky Božích milostí, Pohádky na slámě, tvořivé dílničky pro děti i dospělé, ukázky technik lidové tvorby, prodej zabijačkových pochutin a řemeslnický jarmark v celodenním programu pro celou rodinu. Masopustní  čas, tedy období mezi Vánocemi a Velikonocemi, si naši předkové dovedli patřičně užít, zejména poslední tři dny před čtyřicetidenním půstem, jenž následoval po bujarém masopustním úterý počínaje Popeleční středou.
Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. přiblíží tuto tradici a její zvyky Hradečanům i návštěvníkům našeho města na Šrámkově statku v Pileticích o Masopustní neděli, která letos připadá na 23. února. K vidění bude porcování prasátka okořeněné komentářem mistrů řezníků a zejména průvod a obchůzky masopustních maškar v provedení folklorních souborů Červánek a Dupák, které mohou návštěvníci podpořit vlastní účastí. Lidové řemeslo předvedou „tetičky Kateřinky“ ze Spolku lidové tvorby a dají tak nahlédnout do tajů některých tvořivých technik jako paličkování, předení na kolovrátku, tkaní nebo zdobení perníčků.




Světnička v roubence bude patřit „tetičkám Apolenkám“ z divadelního souboru Studio PH Pohádka, které budou smažit tradiční královéhradeckou masopustní pochoutku – Boží milosti, přičemž dají i ochutnat. Při tom budou povídat o dalších (nejen masopustních) zvycích a obyčejích ze života dřívějšího venkovského obyvatelstva. Děti si zkusí vyřezat dřevěného čuníka pod dohledem mistra řezbáře nebo si vyrobí jednoduchou karnevalovou masku či panenku z krepového papíru. A pro nejmenší jsou připraveny krátké Pohádky na slámě, tentokrát v podání lidového loutkaře Jirky Polehni. Otužilé děti se mohou na dvorku povozit na živých oslících nebo si zadovádět na hřišti plném houpaček a prolézaček. Tržiště na dvorku nabídne jitrnice, jelítka, prejt a další zabijačkové pochutiny, klobásky, koblížky i trdelník, preclíky a bramborové placky, pečené kaštany, vařenou kukuřici, sýry, svařené víno, čaj, nebo medovinu.




Pozornosti návštěvníků by jistě neměla uniknout ani národopisná výstavka věnovaná životu na vsi na počátku 20. století a čítající cca 250 artefaktů, která vznikla z darů osvícených občanů z Hradce Králové a okolí. Sbírka disponuje předměty zařizovacími, hospodářskými a řemeslnickými a mapuje tvrdý i veselý život našich předků.
Pro větší pohodlí návštěvníků je zajištěna doprava linkou č. 13, vždy až do Piletic, na parkovací místo osobních automobilů nedaleko statku navede řidiče dopravní značení.

Východočech.cz

Nejnovější články

Chuť jara – Hradecké nábřeží gurmánů – sobota 11. května 2024 – Hradec Králové

PŘIJĎTE SI VYCHUTNAT SKVĚLÉ JÍDLO A PITÍ A UŽÍT SI PŘÍJEMNOU ATMOSFÉRU V SAMÉM CENTRU…

před 4 dny

75 let trolejbusů v Hradci Králové – sobota 18. května 2024 – TERMINÁL HROMADNÉ DOPRAVY

Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. pořádá u příležitosti 75. výročí trolejbusové dopravy v Hradci…

před 4 dny

Den otevřených dveří u Královéhradeckých hasičů – Náchodsko – neděle 19. května 2024

Den otevřených dveří ve stanicích Broumov, Náchod, Jaroměř

před 4 dny

Cirk-Uff v Trutnově – 29. května – 2. června 2024

Show plné adrenalinu a dechberoucí akrobatické výkony. Soubory z Austrálie, Maďarska, Izraele i česká cirkusová…

před 4 dny

Dětský den se Škoda auto – sobota 1. června 2024 – Vrchlabí

6. ročník Škoda auto dětský den se letos bude konat v sobotu tradičně na fotbalovém…

před 4 dny

Svitavy World Cup 11. – 12. května 2024

závod Světového poháru leteckých modelářů

před 4 dny