Nový Bydžov

Maso z nemocných polských krav se dostalo i do Nového Bydžova, řekl Toman

Maso z problematických jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo bohužel také do Česka. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem.

Podle Tomana Česko případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod kvůli hovězímu s Polskem, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.




Ministr vyzval občany, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, jimiž by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí, uvedl Toman.

Ministr dále doplnit, že nevěří polskému systému veterinární kontroly a do tamních úřadů se pustil nezvykle ostře. Připomenul, že k záchytům nekvalitních polských potravin dochází opakovaně.

Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený nebo tam dochází k častému obcházení zákona,“ uvedl Toman.

Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Podle Semeráda by ale maso nejspíš zapáchalo.



Problémy v Novém Bydžově

V Novém Bydžově místní zpracovatel masa zásilku 106 kilogramů masa z polských problematických jatek ve čtvrtek vrátil do Polska, a to po výzvě od polského obchodníka. „Dovozce se k tomu postavil čelem. Nebylo nic distribuováno a veškeré množství, které si jeho dodavatel z Polska vyžádal vrátit zpět, tak bylo vráceno,“ řekl ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Jméno bydžovské firmy neuvedl. Veterináři bydžovské firmě zároveň pozastavili obchod s polským masem od jiných polských dodavatelů. Toto maso ze dvou dodávek sice nepochází z problematických jatek, ale veterináři z něj podle Hantsche preventivně odebrali vzorky pro rozbor ve Státním veterinárním ústavu.




Čeští veterináři v tomto týdnu zesílili kontroly dováženého hovězího masa z Polska, kontroly jsou však stále namátkové. Podle Tomana šlo o zvýšení počtu kontrol i o 100 procent.

Podle čtvrtečního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je i Slovensko, které podle posledních zpráv dovezlo až 600 kilogramů problematického masa. Problematické maso se dostalo do 14 zemí včetně Polska a ČR.




Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali kolem 15 kusů nemocného dobytka.

Východočech.cz

Nejnovější články

Přes tři hrady 2025 – sobota 10. května – pěšky nebo na kole – Sopotnice, Žampach, Potštejn

JIŽ TRADIČNĚ JE POCHOD ORGANIZOVÁN Z TĚCHTO STARTOVNÍCH MÍST: tradiční SOPOTNICE osvědčený ŽAMPACH romantický POTŠTEJN po cestě Gutha…

před 4 dny

Na Náchodsku 20letý mladík vezl dvě mladistvé slečny

Policisté dálničního oddělení ze Stříteže ve čtvrtek 8. května po 11. hodině změřili vozidlo BMW…

před 5 dny

80. let od ukončení 2. světové války – Dobruška – neděle 11. května 2025

13.00 zahájení 13.15 Žesťové sdružení Dobruška, slavnostní famfáry 14.00 Dechová hudba Valánečka +mažoretky..... 16.30 komentovaná…

před 5 dny

Slavnosti perníku – čtvrtek 8. května 2025 – zámek Pardubice

Těšíme se na všechny malé i velké návštěvníky ve čtvrtek 8. května 2025 na pardubickém…

před 6 dny

62. ročník 300 zatáček Gustava Havla 10. – 11. května 2025

300 zatáček Gustava Havla je volný mezinárodní závod silničních motocyklů, který se jezdí v Hořicích…

před 6 dny

Chuť jara – Hradecké nábřeží gurmánů – sobota 10. května 2025 – Hradec Králové

Největší gastronomická akce v Hradci Králové je opět tu! Přijďte 10. května a 20. září od 10…

před 7 dny