Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové. V sobotu gastrofestival a soutěž ve vaření kotlíkových guláší a v neděli tradiční sousedská husička.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.
Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.
Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl, o.p.s. Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatné hlavní jídlo, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.
Více na www.gastroslavnosti.cz
TOBOGAN (11.00 – 12.00)
živé vysílání rozhlasového pořadu Aleše Cibulky s Ditou P., Miroslavem Kubcem, prezidentem AKC ČR, kuchařem Lukášem Ende, herečkou Kateřinou Macháčkovou a zpěvačkou Evou Pilarovou
Třetí ročník Chrudimského Gastro Food Festival - sobota 11. května - Klášterní zahrady Chrudim Přijďte…
Hrad Svojanov opět ožije rukodělným umem. Páni svého řemesla zde převedou, co umějí, nabídnou své…
Pálení čarodějnic, dříve též filipojakubská noc, je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou…
Zveme vás na Hradecké Čarodějnice pod lízátky 2024.🥳 Těšte se opět na bohatý program pro…
Slet čarodějnic na Biřičce - 30. dubna od 13 do 19 hodin Vstupné je dobrovolné.…
Cílem tohoto programu je přiblížit jedno z tradičních řemesel, které si lidstvo osvojilo. První nádoby…