Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové. V sobotu gastrofestival a soutěž ve vaření kotlíkových guláší a v neděli tradiční sousedská husička.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.
Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.
Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl, o.p.s. Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatné hlavní jídlo, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.
Více na www.gastroslavnosti.cz
TOBOGAN (11.00 – 12.00)
živé vysílání rozhlasového pořadu Aleše Cibulky s Ditou P., Miroslavem Kubcem, prezidentem AKC ČR, kuchařem Lukášem Ende, herečkou Kateřinou Macháčkovou a zpěvačkou Evou Pilarovou
Rozsvícení vánočního stromu Neděle 1. prosince 2024 Od 17:00 hodin Velké náměstí – Slavnostní rozsvícení…
Srdečně Vás zveme na již tradiční Vánoční trhy v Kuksu, které organizuje České farmaceutické muzeum…
Kromě toho, že řidič s kradeným vozidlem naboural, policisté zjistili, že má zákaz řízení a…
Druhý říjnový víkend Vás zveme na Podzimní městské slavnosti roku 2024! 🥳 Letos se uvidíme…
16. ročník slavnosti vína a burčáku v centru Hradce Králové. Slavnosti dobrého vína a burčáku…
28. září 2024, slavíme státní svátek - Den České státnosti. Kde si budete moci nakoupit…