Litomyšl

Gastroslavnosti – Litomyšl 18. – 19. května 2019 + GASTROTÝDEN

Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu.

GASTROTÝDEN 13. – 19. 5.

MENU PODLE RETTIGOVÉ

Restaurace z Litomyšle a okolí vaří jídla inspirovaná recepty M. D. Rettigové a tématem slavností.

  • POLEDNÍ MENU (Po –Pá)
    Hotely: Aplaus, Zlatá hvězda; restaurace: Bludička, Havran, Malý svět, Šnyt, Rettigovka, U Kolji, Veselka
  • VEČEŘE
    St: U Kolji, Na Sklípku; Pá: Aplaus, El lamíno
  • FESTIVALOVÉ MENU (So)
    Hotel Zlatá hvězda; restaurace: Havran, Malý svět, Na Sklípku, Šnyt, U Kolji

GASTROFESTIVAL sobota 18. 5.

10.00 – 18.00 • Smetanovo náměstí
Halušky a pirohy • sushi • řecká i italská kuchyně • žabí stehýnka • šneci po burgundsku • maďarské uzeniny • holandské i ovčí sýry • České ghíčko • šafránové čaje • domácí těstoviny Fajna Pasta • zvěřinové speciality • husí játra • speciality z grillu • domácí limonády a zmrzlina • Mixit • Šariš • Guinness • drinky • pečité a sedliny ve stáncích restaurací…

 

10.00 • hlavní pódium • Smetanovo náměstí
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

  • Celým dnem na hlavním pódiu provází Martin Karlík

10.00 – 15.00 • Touloucovo náměstí
SOUTĚŽ VE VAŘENÍ KOTLÍKOVÉHO GULÁŠE, PŮJČOVNA TALÍŘŮ

 

10.00 • hlavní pódium, městský hřbitov
HOLD M. D. RETTIGOVÉ S HRNCOVÝM PRŮVODEM

  • Průvod k hrobu M. D. Rettigové odstartují u hlavního pódia bubeníci LosHrncos. Hrnce a vařečky s sebou!

 



10.00 – 14.00 • stánek Svíčková OPEN, Smetanovo náměstí
SVÍČKOVÁ OPEN

  • Degustace od 13.00 na základě zakoupeného kuponu (v prodeji od 12.00 ve stánku)

10.20 • Hlavní pódium • Smetanovo náměstí
MARKÉTA HRUBEŠOVÁ

  • Vaří kotletu z přeštíka s chřestem

10.30 • Městský hřbitov
HOLD U POMNÍKU M.D. RETTIGOVÉ

 

11.00 • Smetanovo náměstí / dětský stan
MARKÉTA HRUBEŠOVÁ S PANEM BRAMBOROU A JEHO KAMARÁDY

  • Škola vaření pro děti spojená s autogramiádou nové knihy M. Hrubešové

11.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
VAŘÍME S LEVADULÍ

  • Lukáš Drlík a Jan Rimpler experimentují s levandulí

11.00 – 18.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
KUCHAŘSKÉ KLÁNÍ TÝMŮ ODBORNÝCH ŠKOL NA TÉMA ZVĚŘINA

  • Lukáš Ende představuje soutěž škol

11.30 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
BROUK NA TALÍŘI

  • Jan Škraňka připraví cvrčka podle M. D. Rettigové, saranče v karamelu a žabí stehýnka

12.00 – 13.30 • grilovací koutek Vulcanus na Smetanově náměstí
„MÁSTR ŠÉF“ GRIL VULCANUS LITOMYŠL

  • Soutěž o nejlepší kuchařský tým, který to umí s ohněm

12.00 – 18.00 • Smetanovo náměstí – dětský stan
ŠKOLIČKA VAŘENÍ

  • odpolední kuchařský program pro děti ve stanu uprostřed náměstí

 


13.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ PŘEDVEDE VÁCLAV FORMAN A DAVID STROMŠÍK

  • zástupci Juniorského a seniorského týmu AKC ČR pobočka Severní Morava a Slezsko

 

14.00 – 15.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽÍ

  • Jak utekla zvěřina Magdaleně z talíře, Rettigová znovu ve škole, Svíčková OPEN, O kotlík starosty Litomyšle, Mástr šéf Gril Litomyšl

15.00 – 18.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
MARIEN

  • vystoupení folkové kapely bude prokládáno kuchařským uměním

15.30 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
KŘEST KNIHY S DÍKY PANÍ DOBROMILE
Táňa Řeháková a česká country zpěvačka Šárka Rezková vaří bez mouky a cukru

 

16.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
VELKÉ ŽENY Z MALÉ ZEMĚ

  • představení knihy autorkou Renatou Mrázovou, vydání knihy doprovází realizace tematických patchworkových quiltů z dílny Renaty Edlmanové – krátkodobě vystavené v Galeriii de Lara

 

17.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ PŘEDVEDE MARIE PAPRSTKÁŘOVÁ A DAVID ŠANDOR

  • zástupci Juniorského a seniorského týmu AKC ČR pobočka Severní Morava a Slezsko

 


17.30 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ KUCHAŘSKÉHO KLÁNÍ TÝMŮ ODBORNÝCH ŠKOL

 

19.00 – 21.00 • Hlavní pódium na Smetanově náměstí
MACHOS BURRITOS

  • večerní tancovačka na Smetanově náměstí

SOUSEDSKÁ NEDĚLE 19. 5.

 

11.00 – 15.00 • Smetanovo náměstí
SOUSEDSKÁ HUSIČKA

  • Pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků servírované pod širým nebem. Hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek.
  • Poukaz je třeba zakoupit od 1. do 16. května v litomyšlském infocentru na Smetanově náměstí.

 


SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ BÁBOVKU

Více na www.gastroslavnosti.cz

Východočech.cz

Nejnovější články

Tradiční vánoční trhy – Velké náměstí od 1. do 23. prosince 2024 v Hradci Králové

Rozsvícení vánočního stromu Neděle 1. prosince 2024 Od 17:00 hodin Velké náměstí – Slavnostní rozsvícení…

před 1 dnem

Vánoční trhy v Kuksu 2024 – 23. – 24. listopadu

Srdečně Vás zveme na již tradiční Vánoční trhy v Kuksu, které organizuje České farmaceutické muzeum…

před 1 dnem

VIDEO: Zdrogovaný a s kradeným autem zběsile ujížděl policii centrem Pardubic, boural ve slepé ulici

Kromě toho, že řidič s kradeným vozidlem naboural, policisté zjistili, že má zákaz řízení a…

před 1 měsíc

Podzimní městské slavnosti – 11. – 13. října 2024 Pardubice

Druhý říjnový víkend Vás zveme na Podzimní městské slavnosti roku 2024! 🥳 Letos se uvidíme…

před 1 měsíc

Hradecký koštýř – sobota 28. září 2024 – Hradec Králové

16. ročník slavnosti vína a burčáku v centru Hradce Králové. Slavnosti dobrého vína a burčáku…

před 2 měsíce