Gastroslavnosti – Litomyšl 20. – 21. května 2017

Gastroslavnosti – Litomyšl 20. – 21. května 2017

308
Sdílejte

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové. V sobotu gastrofestival a soutěž ve vaření kotlíkových guláší a v neděli tradiční sousedská husička.

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas nebo kuchařský kurz,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl, o.p.s. Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatné hlavní jídlo, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.

Více na www.gastroslavnosti.cz

sobota 20. 5.

Hold Magdaleně Dobromile Rettigové (10.30, Městský hřbitov)

  • poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové
  • vystoupení Sboru paní a dívek
  • průvod na Smetanovo náměstí

Gastrofestival na Smetanově náměstí (11.00 – 18.00)

TOBOGAN (11.00 – 12.00)

živé vysílání rozhlasového pořadu Aleše Cibulky s Ditou P., Miroslavem Kubcem, prezidentem AKC ČR, kuchařem Lukášem Ende, herečkou Kateřinou Macháčkovou a zpěvačkou Evou Pilarovou

  • SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou otevřená pro profesionály i amatéry
  • kuchařské klání dvoučlenných týmů studentů odborných škol
  • prezentace odborných škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích
  • ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi
  • prezentace partnerských škol z Francie, Polska a Itálie
  • prodej místních produktů a regionálních potravin
  • prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden
  • škola carvingu – ozdobné vyřezávání ovoce

Program na pódiu

  • Knedlíky a šmorny jako hlavní téma povídání a kuchařských prezentací
  • moderuje Aleš Cibulka
  • Představí se členové národního týmu AKC ČR Norbert Hojda a Petr Vlásek, Jan Škeřík – barista roku 2017, herečka Markéta Hrubešová, a další

Dětský program:

  • školička vaření se SOŠ a SOU Polička – veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků, zdobení perníčků atd.

Irský hodokvas na Smetanově náměstí (19.00 – 21.00)

  • Nejen tradiční irské pokrmy a Guinness, ale také typická hudba a tanec doprovodí večerní posezení příznivců smaragdového ostrova.
  • Irish Stew, steaky, burgery a bramborovo-pórková polévka
  • taneční skupina Coiscéim
  • kapela Alastair

Doprovodný program:

Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček

  • Zámecké informační centrum (10.00 – 17.00)

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

  • Toulovcovo náměstí (10.00 – 17.00)
  • pořádá Restaurace a minipivovar Veselka

neděle 21. 5.

Sousedská husička na Smetanově náměstí (11.00 – 15.00)

  • Společný oběd servírovaný pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků
    (výdej od 12 do 13.30 hodin)
  • poberounská hudební skupina TŘEHUSK
  • Sbor paní a dívek
  • soutěž o nejlepší domácí bábovku

Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček